Вегетарианство за по-нисък риск от сърдечни болести

Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които консумират месо и риба, показва широко изследване във Великобритания.

По-голямата част от разликата в риска вероятно идва от последиците за холестерола и артериалното налягане”, което като цяло е по-високо при невегетарианците и тя “показва важната роля на храненето за предотвратяването на сърдечните заболявания, заяви д-р Франческа Кроу от Оксфордския университет във Великобритания, основен автор на изследването, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Това е най-широкото проучване, правено някога във Великобритания, при което била сравнена честотата на сърдечно-съдовите заболявания при вегетарианците и при невегетарианците. В проучването участвали близо 45 000 доброволци на възраст между 50 и 70 години в Англия и Шотландия.

В тази група 34% били вегетирианци, рядко висок брой при подобен вид изследвания, което позволило на учените да направят по-точни изчисления за рисковете от сърдечно-съдови заболявания за всяка една от двете групи. “Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е около една трета по-нисък при вегетарианците спрямо невегетарианците“, заяви проф. Тим Кей, заместник директор на отдел “Епидемиология на рака” в Оксфордския университет и съавтор на изследването.

Учените взели предвид редица фактори, за да изчислят риска – възрастта, дали участниците са пушачи, количеството консумиран алкохол, физическата дейност, нивото на образование и обществено-икономическата среда. Участниците, които били изследвани през 90-те години на миналия век, отговорили на подробни въпроси за здравословното си състояние и начина си на живот.

Снимка: Испански ресторант Бодега