Вегетарианство най-добре помага за отслабване при диабет

веган салата

Вегетарианската диета е по-ефективна за отслабване при диабетици отколкото традиционна диета при диабет.

Ново изследване показва, че диабетиците-вегетарианци губят по-ефикасно от телесното си тегло и подобряват метаболизма си, намалявайки вътремускулните си мазнини.

Изследването обхванало 74 души, засегнати от диабет тип 2, които били подбрани случайно, за да се проследи ефектът от вегетарианския хранителен режим и традиционната антидиабетна диета.

Резултатите показали, че що се отнася до намаляване на телесното тегло, вегетарианската диета е близо 2 пъти по-ефикасна – отслабването е с близо 7 кг, при 3,5 кг за хората, които са на традиционна антидиабетна диета.

Участниците, които били на вегетариански хранителен режим, консумирали най-вече зеленчуци, плодове, зърнени храни и ядки, като животинските продукти били ограничени до едно нискомаслено кисело мляко дневно. Участниците, които били на традиционна диета, следвали препоръките на Европейската асоциация за изследване на диабета.

Вегетарианският хранителен режим доказа, че е най-ефикасната диета за намаляване на телесното тегло, заяви д-р Хана Кахлеова от американския Лекарски комитет за отговорна медицина, цитирана от агенция БТА.

Показахме също, че вегетарианската диета е по-ефикасна за намаляване на вътремускулните мазнини и подобряване на метаболизма. Получените резултати са важни за хората, които се опитват да отслабнат, включително за засегнатите от метаболитен синдром и/или диабет тип 2, допълва тя.

Учените използвали ядреномагнитен резонанс, за да изследват мастна тъкан в бедрата на участниците и да установят как двете диети влияят върху подкожните, субфасциалните и вътремускулните мазнини.

Било констатирано, че двете диети водят до сходно намаляване на подкожните мазнини, но субфасциалните и вътремускулните мазнини са намалени единствено под въздействието на вегетарианската диета.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of the American College of Nutrition.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса от никаква диета, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg представя специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: VegaTeam