Вегетарианците са с по-слаби кости

Хората, които са подложени на вегетарианска диета, имат по-слаби кости от тези, които ядат месо, заявиха австралийски учени, предаде агенция АФП.

Съвместно австралийско-виетнамско проучване на връзките между костите и диетата при повече от 2 700 души установява, че костите на вегетарианците имат 5% по-малка плътност от костите на любителите на месо, заяви водещият изследовател Туан Нгуен. Този проблем е най-силно изразен при веганите (абсолютни вегетарианци), които изключват всички животински продукти от диетата си и чийто кости са с 6% по-слаби, добави Нгуен.

Практически не съществува разлика между костите на тези, които ядат месо и вегетарианците, които изключват месото и морската храна, но ядат яйца и млечни продукти, посочва dariknews.bg.

Резултатите сочат, че вегетарианските диети особено тези на веганите се свързват с по-ниско съдържание на минерали в костите“, посочва Нгуен в изследване, публикувано в изданието Американски журнал по клинично хранене.

Нгуен, който е член на института в Сидни за медицински изследвания “Гарван”, заяви, че въпросът за по-ниската плътност на костите съотнесен към повишения риск от счупване, все още не е бил разрешен. “С оглед на растящия брой вегетарианци, около 50% от хората в западните страни, и широкото разпространение на остеопорозата, въпросът е от съществено значение“, допълни той.

Снимка: sxc.hu