Великденските яйца и здравето

По Великден похапваме доста яйце. Ето няколко подробности за здравните им ползи.

Великден е традиционният празник с широка консумация на яйца, които по това време присъстват на христианската трепаза много повече, отколкото обичайно.

В едно единствено яйце има 200 милиграма холестерин, или два пъти повече, отколкото в една пържола или шницел, но пък холестеринът в яйцето съвсем не е толкова страшен, пише агенция Дойче Веле.

Със своето съдържание на мазнини – 6 грама на бройка – яйцето е сред продуктите, които макар и не ежедневно, трябва редовно да присъстват в седмичното меню. Освен това яйцата съдържат ценни витамини и минерали. Жълтъкът е особено богат на каротиноиди, които могат забавят процеса на стареене.

Проучвания на берлински учени показват, че яйцата на свободно отглежданите кокошки могат да предпазят кожата от застаряване и рак. Тези яйца съдържат двойно повече жълт пигмент от обичайните.

При това чрез начина на приготовление на яйцата влиянието на антиоксидантите може и да се засили. Свареното яйце съдържа повече ценни каротиноиди от рохкото, тъй като при по-високата температура протичат преобразователни процеси, казва професор Юрген Ладеман.

Според експертът по храненето Ханс Дитер Шауп съдържанието на холестерин в храната играе само ограничена роля при регулацията на мазнините в кръвта.

Според последните проучвания в тази област отговорни за високите стойности са предимно генетичните предпоставки, както и богатите на мазнини храни. Особено отрицателно отражение върху здравословното хранене имат наситените мастни киселини от животински мазнини.

Все пак проучванията показват и, че бедното на мазнини хранене не е гаранция за ниските равнища на холестерина. Отдавна е известно, че при някои хора вследствие на богатото на мазнини хранене холестеринът в кръвта се повишава, а при други – не – посочва професор-интернист Ахим Вайцел от Манхайм, Германия.

Въпреки това здравословното и бедно на мазнини хранене е важно за избягването на високите холестеринови равнища.

Поздрав за всички с българска Великденска песен, когато всички православни християни ядем по много варени яйца:

Снимка: Пирет Там