Великобритания одобри процедура за създаване на бебе от трима родители

инвитро

Великобритания разреши два експеримента на зачеване от ДНК на трима родители.

Регулаторните органи на Великобритания са одобрили два експеримента за зачеване на дете от трима родители по метод, разработен от американския учен от казахстански произход Шукрат Миталипов, съобщава статия в научнопопулярното издание New Scientist.

Преди две години светът бе потресен от новината, че в една мексиканска клиника се е родило дете, заченато не от двама, а от трима родители – две майки и един баща. По-късно аналогична процедура бе проведена в клиника в Украйна, където няма забрана за провеждане на подобни генетични експерименти. През февруари 2015 г. Великобритания стана първата държава, в която законно може да се прави бебе от трима родители.

Британските медии съобщиха, че властите на Великобритания неотдавна да дали разрешение за провеждане на такива опити в Центъра за репродуктивна медицина в Нюкасъл, Англия, която клиника първа получи лиценз от британските власти за процедура за създаване на бебе от генетичния материал на трима родители.

Учените очакват, че първите легално заченати по тази методика бебета може да се родят още тази година. Имената на пациентите и подробности около процедурата на оплождане ще останат лекарска тайна.

Първите две официални процедури са за жени с генетична мутация, която предизвиква рядко срещаното заболяване синдрома MERFF, познато като миоклонична епилепсия. Такъв ген се предава на бебето от ДНК-то на майката и в случая целта е да бъде избегнато фаталното заболяване на бъдещия плод.

Процедурата е разработена от екипа на Шукрат Миталипов още през 2009 г. при опити върху маймуни. Идеята наподобява клониране. Учените извличат ядрото на оплодена яйцеклетка и го пренасят в донорска яйцеклетка, чието ядро предварително е премахнато. След това я имплантират в утробата на реална или сурогатна майка.

Този метод позволява да се избегнат дефектни митохондрии и да се защити бебето от редица тежки генетични заболявания.

Независимо от успешното приключване на всички опити, самият факт, че операцията е била направена тайно с човешки зародиш, предизвика вълна от критики от страна на политици и учени, включително и на самият Миталипов, припомня агенция БГНЕС.

Новите опити на неговия екип показват, че малка част от увредените митохондрии все пак попадат в новата клетка, заедно с ядрото, което прави тази процедура не така безопасна, както смятаха по-рано биолозите.

Снимка на инвитро процедура: ZEISS Microscopy