Великобритания ще ваксинира цялото си население срещу свински грип

Великобритания ще ваксинира цялото си население срещу свински грип, след като беше потвърден първи случай на починал от вируса.

Британските власти се готвят да ваксинират цялото население на страната срещу свински грип, след като на 10 юли 2009 г. в Есекс беше потвърден първият случай на човек, починал от вируса А / H1N1, без да е имал други здравословни проблеми. Това съобщава в електронното си издание британският вестник Telegraph.

Новата ваксина вероятно ще бъде готова след пет дни и до края на годината може да бъде поставена на около 20 милиона души, смятат министри. Властите са осигурили близо 90 милиона дози от ваксината, които ще пристигнат във Великобритания през следващите седмици. Личните лекари се уведомяват да се готвят за национална кампания за имунизиране на населението, посочва вестникът.

Ако този вирус наистина мутира, той може да стане доста по-опасен, а целта е хората да придобият имунитет. Но самата дейност по ваксинирането на 60 милиона души не може да бъде подценявана, каза главният преговарящ по свинския грип в Британската медицинска асоциация Питър Холдън, цитиран от изданието.

Подробности за имунизационните планове се появиха, след като в Есекс почина пациент, който преди да се разболее от свински грип не е имал други здравословни проблеми. Според властите обаче няма доказателства, че вирусът А / H1N1 е мутирал в по-опасна разновидност. Те твърдят, че при повечето хора болестта протича сравнително леко, пише dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu