Венерически болести дебнат в басейни

От морската вода може да не се хване хепатит А, но пък басейните застрашават от венерически болести, предупреждава експерт.

Според него проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, опасна за летовниците може да бъде водата във всеки басейн, която не е хлорирана.

Специалистът обяви в ефира на Дарик, че е препоръчително преди потапяне в басейна, да минем под душа. Когато хората не спазват подобна хигиена, от водата в басейна може да се хване дори венерическа болест.

При настаняването ни в хотел през лятото пък е необходимо да пуснем силно топлата вода от чешмата и да излезем от банята за няколко минути. Така се намалява рискът от легионелоза, позната още като легионерската болест, която може да бъде фатална.

По начало чешмяната вода излиза от пречиствателните станции в най-чистия си вид, посочва проф. Кантарджиев. Проблемът обаче е в заразите, които могат да се натрупат във водата чрез водопроводната мрежа.

Сега се разбра, че тази легионела, обикновено е болест на болниците и на хотелите – там, където дълго време, пет-шест дни при висока температура, не се ползва водата от една стая. Празен е хотелът, отиваш ти, десет дни никой не е бил, в чешмата и тръбите на студената и топлата вода са се умножили тези микроби и като пуснеш водата и дишаш, правиш пневмония, но може да е тежко. Тогава, когато не се е знаело, че е легионела, 40% умират. По начало, като се отиде на хотел, първо, пусни водата да се източи и не стой до водата. Пускаш, излизаш от банята, връщаш се без много, много да дишаш, затваряш чешмата, водата вече се е изтекла, допълни проф. Кантарджиев.

Като изключително важно специалистът посочи къпането, преди да влезем в басейн:

Басейните също трябва да се контролират и трябва да е чиста водата, което се постига с дозирано хлориране. Отвратително е да видиш красива млада жена да влезе потна в басейна – затова има душове. И възпитаният човек – така, както не плюе на улицата и си слага ръката когато кашля, трябва да свикне и да се къпе преди басейна.

Минавайте през душа. Когато човек е чист, и водата в басейна ще се запази чиста. В момента, в който започне да се ползва без хигиенни правила, става опасна и водата – може да предизвика някои кожни заболявания, а даже има случаи, когато температурата на водата е по-висока и не се къпеш, след като си излязъл от басейна, може и някоя венерическа болест да се хване, каза още специалистът.

Снимка: Nina Matthews

Все пак за доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: