Вечерна иглика за здраве

вечерна иглика

Представяме ви всичко, което трябва да знаете за полезната билка вечерна иглика.

Вечерната иглика се определя сред най-уникалните билки на планетата.

Тя може да ограничава риска от появата на рак на гърдата и маточната шийка, да регулира теглото, да запазва кожата по-млада и дори да премахне зависимост към алкохола.

Своите полезни свойства тази билка дължи на богатото си съдържание на витамин F, който предпазва от инфаркт, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Вечерната иглика облекчава също симптомите на предменструалния синдром при жените. Характерно за това състояние са силното главоболие и болезненото подуване на гърдите. Причина за тях е хормоналния дисбаланс в женския организъм.

Маслото на вечерната иглика се използва при профилактика на злокачествените заболязания на женските полови органи. Папулката помага и при свръхактивността на щитовидната жлеза. Маслото от вечерна иглика е ефективно при подобряване на предменструалния синдром, включващо симптоми като депресия, раздразнителност, подуване на корема и чувствителност на гърдите.

Според изследователите омега-6 мастните киселини в маслото помагат не само за предменструалните симптоми, но и за облекчаване на менопаузата. Чест симптом, който изпитват жените, са горещите вълни.

Прочети още на: Защо е важно жените да приемат масло от вечерна иглика? | Puls.bg – https://www.puls.bg/bio-produkti-c-41/zashcho-e-vazhno-zhenite-da-priemat-maslo-ot-vecherna-iglika-n-32279

Билката помага и на хора, пристрастени към алкохола. Приемането на масло от папулка намалява алкохолния глад на организма и помага на черния дроб и бъбреците да се въстановят.

Вечерната иглика предотвратява също така и усложнения от диабет, както и помага при различни възпалителни процеси в организма, като ревматизъм.

Специалистите я препоръчват и за засилване на имунната система след вирусни заболявания като грип и при различни екземи или възпаления на кожата.

Вечерната иглика е диво растение – представител на семейство Върболикови, което лесно се отглежда и у дома. То не е претенциозно към почвата, а единственото условие е да е на слънце. Вечерната иглика има яркожълти цветове с диаметър, достигащ до пет сантиметра, които се отварят след настъпването на нощта и умират преди изгрев слънце. На следващия ден разцъфват нови.

От сушените цветове на билката може да се прави чай, а корените му стават за ядене. Техният вкус наподобява този на чушката и може да се използват като зеленчук.

Родината на растението е Южна Америка. Индианците там са налагали раните и обривите си с цветовете му. През 17-ти век е пренесено в Европа, където бързо се разпространява като билка. Тя влизала в задължителните медикаменти при лечение на астма, настинка и грип, пише сп. Стандарт за здравето.

Снимка на вечерна иглика: тревор Грант