Вечеря след 7 носи инфаркт

вечер в кухнята

Късна вечеря, след 7 вечерта, води до инфаркт.

Вечерянето след 19 часа значително увеличава опасността от инфаркт, установиха изследователи от турския университет Девети септември в Измир.

Учените проследиха 700 възрастни с повишено артериално налягане, за да установят как диетата и времето за хранене, влияе върху здравето, разказва британския вестник Telegraph, цитиран от агенция БГНЕС.

Преценявали се такива параметри като видовете продукти, консумираната сол, редовността на храненето и времето за вечеря, както и наличието на пълноценна закуска.

Оказва се, че именно късната вечеря, особено два часа преди сън, оказва най-съществено влияние върху кръвното налягане през нощта.

Според кардиолозите времето за приемане на храната, не е по-малко важно от това какво ядат хората. Идеалният за здравето вариант са силни закуска и обяд, но последното хранене трябва да се ограничи с лека хапване не по-късно от 19 часа.

Според резултатите от изследването примерно в 40% от случаите по-късната вечеря води дотам, че кръвното налягане не може да спадне както трябва през нощта, което рязко увеличава вероятността от сърдечни удари.

Основният проблем при късна вечеря е, че поемането на храната довежда тялото до състояние на „повишена готовност“, стимулирайки изработването на хормони на стреса като адреналин, което може да наруши циркадните ритми.

Според учените нашето тяло не е приспособено към много аспекти на съвременния живот. Благодарение на изкуственото осветление хората бодърстват по-дълго време, заради което ядат повече, включително и вечерно време. Заедно с това обаче организмът очаква, че последното поемане на храната ще стане до настъпването на тъмнината, както е било в продължение много векове преди това.

Снимка: Dun.can