Вече без маски при полет в Европа

летище

Европа отменя задължителните маски по време на полет, като маските няма да са задължителни и на летищата.

Маските за лице няма да бъдат задължителни на летищата и полетите в Европа от 16 май 2022 г., съобщиха от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията на 11 май.

В съобщението за новите препоръки за безопасност по време на полет и престой на летище, които влизат в сила от 16 май 2022 г., се посочва обаче, че маската остава една от най-добрите защити срещу предаване на Covid-19.

„От следващата седмица маските за лице няма да са задължителни по време на въздушните пътувания при всички случаи, което като цяло се приравнява към променящите се изисквания на националните власти в Европа за обществен транспорт“, посочва Патрик Ки, изпълнителен директор на ЕААБ.

„За пътниците и екипажите това е голяма стъпка към нормализацията на въздушните пътувания. Пътниците обаче трябва да имат отговорно поведение и да уважават избора на другите около тях. И пътник, който кашля или киха трябва сериозно да се замисли за слагането на маска, за да подсигури седящите наблизо“, добави той, цитиран от Ройтерс.

Снимка на пътник с маска на летище: Гералд Фрийдрих / Pixabay