Вече глобяват болниците в България за недоизлекувани пациенти

Болниците, които не са лекували качествено пациентите си, но са имали възможности за това и състоянието на болния е можело да бъде подобрено, ще бъдат глобявани. Това съобщи заместник здравният министър Валерий Митрев.

Санкцията ще се определя на базата на докладите на медицински одитори, които ще проверяват изненадващо лечебните заведения по всяко време.

Обичайната практика сега е общински болници без специалисти и с остаряла техника да държат болни до последно, за да си вземат парите от здравната каса по клиничните пътеки, а когато положението им стане фатално, да ги препращат в областната или в специализирана болница. Така се е случило с близо 100 000 пациенти през миналата година, заяви д-р Митрев.

Средно по 5 човека на ден са лекувани в 142 болници и диспансери в страната през 2008-а. За година преминалите болни в тях са 2000, показва проверка на здравното министерство. Това означава, че хората ги избягват заради ниското качество на лечение. Те обаче са изразходвали общо 56 млн. лв, подчертава monitor.bg.

Центровете за спешна помощ нямат достатъчно лекари и медицински сестри. Хората бягат от там заради тежката и отговорна работа и ниското заплащане. Няма доктори и за спешните екипи, които трябва да поемат извозването на хората до най-близките болници от местата, където лечебните заведения ще бъдат превърнати в такива за долекуване или в хосписи. Това пък съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев вчера.  За пример той посочи филиала на спешната помощ в Трън, който е оборудван по последна мода, но няма нито един екип. Когато се обади болен, телефонистката звъни в спешния център в Радомир да изпратят лекари.

Ще стимулираме джипитата да поемат дежурства в спешната помощ в извънработно време, заяви зам. здравният министър д-р Валерий Митрев и подчерта, че за момента това е най-удачният вариант, за да запълнят на първо време оголените места за доктори.

За тези, които се наемат на тази работа, се предвиждат 12-часови дежурства и неколкократко по-високо заплащане, отколкото това на щатните спешни диктори сега. По думите на д-р Митрев в МЗ се обсъждат варианти за заплащане от 60 и 100 лв. за 12-часово дежурство.

30 млн. лв. са предвидени допълнително за спешната помощ през 2010 година. От тях 7 млн. лв. са за повишаване на работните заплати на работещите в центровете, а с останалите средства ще бъдат купени нови линейки и апаратура.

Снимка: sxc.hu