Вино за здрав мозък

Чаша вино на ден помага за здрав мозък, обявиха експерти.

Консумацията на вино е полезна за мозъка. По 200-250 мл вино на ден помагат на мозъка да запази нормалните си функции дори с напредване на възрастта, твърдят учени от австралийския Център по психология и здраве, цитирани от в-к Dayly Express.

Умерената употреба на качествено вино намалява с над една четвърт риска от мозъчни заболявания, съпътстващи напредналата възраст, включително болестта на Алцхаймер, обяви проф. Карин Енстли, ръководител на екипа.

Както се оказва, съдържащи се във виното активни елементи са способни да предпазят клетките на главния мозък от преждевременно стареене и загуба на най-важните функции.

Засега австралийските учени нямат обяснение какъв точно е механизмът на действие на виното, но тяхното изследване за пореден път доказва, че тази нискоалкохолна напитка, употребявана в умерени количества, има благотворно действие върху мозъка. Други изследвания показват, че същият полезен ефект виното има и върху сърдечно-съдовата система.

Проф. Енстли предупреждава, че дозите, за които става дума, са около две чаши за мъжете и една за жените дневно, а по-голямото количество вино вече има негативен ефект.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино:

Снимка: Роджър Кирби