Вино предпазва костите от изтъняване

Вино предпазва костите от изтъняване, обявиха експерти.

Една-две чаши вино на ден могат да са точно толкова ефективни, колкото лекарствата за предпазване на костите на възрастните жени от изтъняване, твърдят учени, цитирани от агенция БГНЕС.

Редовното пиене на вино в умерени количества след менопаузата помага за поддържане на здравината на костите, показва изследване на международен екип от учени. За сравнение въздържането от алкохол повишава опасността от развитие на остеопороза.

Експерти от Международния научен форум за изследване на алкохола анализирали проучване на учени от университета в Орегон, според което, когато жените пият 19 грама алкохол на ден – около две малки чаши вино, загубата на стара кост, подобряваща баланса между стара и нова кост, намалява и здравината се поддържа. Но когато жените били помолени да спрат да пият, костният баланс се нарушавал.

Умерените количества алкохол могат да са полезни за костите, но прекомерното пиене създава опасност от счупвания и увеличава риска от падания, предупреждава Сара Лейланд от Националното сдружение по остеопороза във Великобритания.

Изглежда, че алкохолът лекува нарушаването на баланса между разрушаващата се стара кост и лошото производство на нова кост, което може да доведе до остеопороза при възрастните жени.

Остеопорозата няма симптоми преди счупването. Но когато човек счупи кост, опасността от счупване на друга рязко нараства.

Снимка: Ханс Тоурси

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино:

Снимка: Ханс Тоурси