Вино срещу камъни в жлъчката

Вино помага срещу камъни в жлъчката, обявиха експерти.

Британските учени стигнаха до заключението, че консумацията на чаша вино на ден намалява риска от създаване на камъни в жлъчката.

Изследването е продължило десет години и е извършено от Университета в Норуич, Великобритания. Подробно са следени хранителните навици на 25 639 души, от които с времето 267 са получили камъни в жлъчката. Участниците в изследването, които пиели по чаша вино на ден, намалили риска от камъни в жлъчката средно с 3% на седмица.

Проучавенто дава точни данни за количеството алкохол, което помага в предотвратяването на създаването на камъни в жлъчката, казва д-р Ендру Харт. Той уточни, че не е ясно, защо точно алкохолът помага за това нещо, но проучването без никакво съмнение показва точно това.

Доктор Харт предупреди обаче, че чаша вино може да е полезна за организма, но с пиенето на повече намаляват и положителните ефекти върху здравето.

Zdraven.bg предупреждава да се внимава с количеството поет алкохол и поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино:

Снимка: Даян Милър