Вино срещу коронавирус

вино

Червено вино, бяло вино и шампанско предпазват от COVID-19.

Червеното вино, бялото вино и шампанското предпазват от заболяването ковид, причинено от новия коронавирус.

Според експерти от болницата „Canning“ в Шънджън, Китай, консумацията на шампанско, червено вино и бяло вино може да намали риска от заразяване с коронавирус.

Резултатите от изследването, което целяло да определи риска от коронавирус в зависимост от консумацията на различни видове алкохол, са публикувани в списание „Frontiers in Nutrition“ на 3 януари 2022 г.

Учените са проучили данни на 473 957 души, от които 16 559 са дали положителен резултат за COVID-19. Участниците били разделени на три групи: непиещи, употребяващи алкохол в миналото и пиещи в момента. Изследователите стигат до заключението, че тези, които предпочитат червено вино, са най-силно защитени срещу SARS-CoV-2: пиенето на повече от пет чаши от тази напитка седмично намалява риска от заразяване със 17%.

При тези, които пият от една до четири чаши бяло вино и шампанско седмично, COVID-19 е с 8% по-малко, но когато пият повече от пет чаши седмично, “защитният ефект” е почти незабележим.

При тези, които са пили бира и сайдер, рискът от заразяване с коронавируса е бил с 28% по-висок, като количеството на пиене не е изиграло важна роля.

Ниската честота на консумация на вино (1-2 чаши/седмично) в рамките на указанията има защитен ефект срещу COVID-19.

Високата честота на консумация на спиртни напитки (≥5 чаши/седмица) в рамките на указанията повишава риска от COVID-19, докато високата честота на консумация на бяло вино и шампанско над указанията намалява риска от COVID-19.

В заключение изследователите посочват, че рискът от COVID-19 изглежда варира при консумацията на различните видове, подвидове, честота и количество алкохолни напитки. Червеното вино, бялото вино и шампанското имат вероятност да намалят риска от COVID-19. По време на пандемията не се препоръчва консумация на бира и сайдер и спиртни напитки, както и препиване с алкохол. Насоките за обществено здраве трябва да се съсредоточат върху намаляването на риска от COVID-19 чрез застъпване на навици за здравословен начин на живот и преференциални политики сред потребителите на бира, сайдер и спиртни напитки.

По-рано Сергей Колесников, член на Руската академия на науките, обясни как човек може да се предпази от щама Омикрон с помощта на водка, припомня агенция БГНЕС. Според него вдишването на алкохолни пари помага до известна степен да се отстрани вирусът от дихателната система. Той обаче напомни и за необходимостта да спазват социална дистанция и да се мият ръцете и носа.

Снимки на чаши с вино: Гюнтер Дилинген