Виртуалната игра SeaHeroQuest диагностицира Алцхаймер

SeaHeroQuest VR

Игра във виртуална реалност може да разкрие заболяване от Алцхаймер.

Играта във виртуална реалност SeaHeroQuest VR е създадена, за да помогне в борбата с деменцията.

В играта SeaHeroQuest VR има задачи като тази да се преведе кораб през лабиринт, прицелване със сигнална ракета и др. Потребителят на играта влиза в ролята на моряк на руля на кораб.

SeaHeroQuest VR се опитва да стимулира мозъка чрез серия от задачи, базирани на паметта и чувството за ориентация. В същото време тя дава възможност да се засекат първите признаци на заболяването.

Един от първите симптоми на деменция е загуба на навигационни умения, посочват създателите.

Първоначално играта излезе в мобилна версия през 2016 г. Тя е разработена в партньорство с учени от Великобритания и Швейцария и се разпространява безплатно.

Според директора на научния център IOS et Android д-р Дейвид Рейнолдс, играта дава огромно количество данни. Всички те след това се изпращат анонимно на създателите й, за да се помогне да се създаде първият световен показател за човешка пространствена навигация.

Според германският мобилен оператор Дойче Телеком две минути от играта дават на учените данни колкото пет часа прегледи.

Тази игра включва различни части на мозъка, които се засягат различно от болестта Алцхаймер. Това ни позволява да свържем дейността на човека в играта със състоянието на неговия мозък, обяснява д-р Рейнолдс, цитиран агенциите АФП и БГНЕС.

SeaHeroQuest VR позволява да се проследят още по-фини и детайлни реакции, като движения на очите, както и да се възпроизведат изключително надеждни експерименти в лабораторни условия, които не са възможни в мобилния вариант на играта.

Със своя вариант на виртуална реалност, където играчът се придвижва само с движение на очите, разработчиците на играта се надяват да стигнат до по-възрастни хора, които са по-застрашени от Алцхаймер.

Според проф. Рейнолдс самата игра се отразява благотворно на пациентите, тъй като държи мозъка им активен и забавя развитието на деменцията.

SeaHeroQuest VR вече е свалена повече от три милиона пъти в 193 страни на платформи IOS и Android. Играта не е преведена на български език, но е достъпна на английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, румънски, чешки, словашки, полски, холандски, унгарски, черногорски и македонски.

В сайта на играта се дава допълнителна научна информация за деменцията. И успокоява потребителите, че дори и да не са голям навигатор, това не означава, че има по-голяма вероятност да получат деменция.

Скрийншот: seaheroquest.com