Вирусът Зика плъзна по света

Зика комари

Вирусът Зика установен вече в 64 страни и територии.

Световната здравна организация (СЗО) обяви в нов доклад, че от 1 януари 2007 г. до 13 април 2016 г. разпространението на вируса Зика е регистрирано в общо 64 страни и територии.

Шест страни са съобщили за предаването на вируса зика от човек на човек. Освен това там е регистрирано предаването на вируса чрез комари (Аржентина, Чили, Франция, Италия, Нова Зеландия и САЩ), се посочва в доклада на СЗО, цитиран от агенция БГНЕС.

Според СЗО, през в средата на април 2016 г. още две страни, Белиз и Сейнт Лусия, са съобщили за разпространение на вируса Зика, предаван от комари.

В САЩ случаи на вируса Зика са засечени от държавния Център по контрол и превенция на заболяванията в 41 щати и американските територии Самоа, Пуерто Рико и Вирджинските острови. Сред незасегнатите щати, които се броят на пръсти, са Аляска, Айдахо, Уайоминг, Върмонт, Северна Дакота, Южна Дакота, Южна Каролина и Ню Мексико.

Засегнатите държави в Латинска Америка от вируса Зика, посочени от Панамериканската Здравна Организация, клон на СЗО, са (по азбучен ред): Аруба, Барбадос, Белиз, Боливия, Бонер, Бразилия, Венецуела, Доминика, Доминиканската република, Еквадор, Ел Салвадор, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Колумбия, Коста Рика, Куба, Кюрасао, Мартиника, Мексико, Никарагуа, Панама, Парагвай, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт Лусия, Сен Мартен (Франция), Синт Мартен (Холандия), Суринам, Тринидад и Тобаго, Френска Гвиана, Хаити, Хондурас, Ямайка.

В Океания случаи на Зика са отбелязани в Нова Каледония, Маршаловите острови, Тонга, Фиджи, о-в Кошрай в Микронезия, а в Африка – в Кабо Верде.

Държави в Азия, където е регистрирано предаване на вируса Зика от избухването на епидемията, са Тайланд и Виетнам, съобщава на сайта си министерството на външните работи на Австралия.

СЗО отбелязва, че микроцефалия и други малформации на плода, потенциално свързани с инфекция от вируса зика, са установени в шест страни – Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Френска Полинезия, Мартиника и Панама. Още два случая, всеки от които е свързан с престой в Бразилия, са били регистрирани в Словения и САЩ.

СЗО публикува и графики със световното разпространение на Зика към 14 април 2016 г.:
Зика по света


Зика по света

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията ECDC също публикува графики със световното разпространение на вируса към 15 април 2016 г. за последните 9 месеца:
Зика по света
и за последните 2 месеца:
Зика по света

Центърът за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните БАХБ също публикува препоръки на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, който можете да прегледате на български език ТУК [Заб.: Граматическите и правописни грешки са в оригинал на документа на българската институция, но българите вече сме свикнали с тяхната упорита некомпетентност, изразена в гафовете с речите на президента Плевнелиев, Министерството на туризма и тн]

Вирусът Зика, предаван от тигровия комар Aedes aegypti, предизвиква симптоми на грип – температура, главоболие и отпадналост.

В последните години комарите, видове Aedes, няколкократно са нахлували в Европа в региони, които добре поддържат техния цикъл на развитие и местообитанията им се свързват главно с територии с умерени температурни и влажностни режими, съответстващи най-добре на изискванията им за ефективно пренасяне на заразни болести. Това са страните от басейна на Средиземно море или други южни региони в Европа.

В България са установявани единични екземпляри от Aedes aegypti, главно в южните равнини части на страната, алармират от БАХБ. За това разпространение и разселване на комарите спомага и възможността техните ларви или яйца да могат да бъдат транспортирани успешно с помощта на засилващата се световна търговия, с превозните средства или пък на възможността възрастни екземпляри да бъдат пренасяни с помощта на контейнери или чрез други затворени превозни средства.

Вирусът Зика е най-опасен за бременните жени, тъй като причинява на плода микроцефалия и води до тежко увреждане на мозъка на бебето.

Американски учени доказаха вече със сигурност, че вирусът Зика предизвиква именно микроцефалия при човешкия ембрион. Резултатите от изследванията им потвърждават именно това, което от месеци се подозираше от месеци.

микроцефалия

Вече е ясно, учените установиха, че Зика предизвиква микроцефалия и други тежки дефекти на мозъка при ембриона, каза д-р Том Фрийдън – директор на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Микроцефалията се характеризира с недостатъчно израстване на черепа и мозъка и е необратимо заболяване.

До момента не сме имали ситуация, при която ухапване от комар може да причини такава унищожителна малформация у човешкия зародиш. Епидемията удари най-сериозно Южна Америка, където има 1,5 млн. случаи, сред които и много бременни жени. Установено е и голямо увеличение на броя на родените с микроцефалия деца, допълва ученият.

Снимки: Зика комари: Дийн Калма, IAEA; разпространение на Зика: СЗО и ECDC; микроцефалия: Берт Херлин

loading...