Вирусът Зика се предава и по полов път

тигров комар

Потвърдиха, че вирусът Зика, освен чрез тигрови комари, се предава и по полов път.

Официално се потвърди, че вирусът Зика се предава по полов път, след като лекари от Далас, САЩ, потвърдиха на 2 февруари 2016 г. за два такива случая в Далас.

Единият от болните се е заразил след полов контакт с друг човек, който преди това е бил във Венецуела, съобщиха от Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ.

И в двата случая са изследвани проби от сперма, а резултатите от тях са положителни.

Световната здравна организация изрази тревога от съобщението, че вирусът Зика е бил предаден по полов път в САЩ и призова за по-задълбочени изследвания на пренасяния от комари вирус, предизвикващ дефекти у новородени, предадоха световните агенции на 3 февруари 2016 г.

Споделяме тревогата. Случаят се нуждае от по-задълбочено изследване, за да се разберат условията и колко често или доколко е вероятно предаването на вируса по полов път и дали са от значение и други телесни течности, каза говорителят на СЗО Грегъри Хартъл.

Има много неща, които не знаем за Зика. Сформирахме наш екип и сме сигурни, че бързо ще постигнем голям напредък, каза още говорителят.

Засега основното в засегнатите райони е да се контролират комарите, хората да използват средства против насекоми и да спят с мрежи на леглата, добави Хартъл.

Европейските страни трябва да започнат да се подготвят да опазят населенията си от вируса Зика, който никога не е бил предаван в Европа, но може да се разпространи с началото на пролетта и лятото, предупреди Световната здравна организация.

Сега е времето страните да се подготвят да се намали рискът за техните населения, заяви регионалната директорка на СЗО за Европа Жужана Якаб, цитирана от Ройтерс. За всяка европейска страна, където има тигрови комари, може да има риск от разпространяване на Зика, каза тя. Няколко души, заразени с вируса Зика, са пристигнали в Европа, но болестта не се е разпространила, тъй като комарът все още не е активен. С началото на пролетта и лятото опасността от разпространяването на вируса ще нараства.

В друг случай вирусът Зика е открит жив в сперма на мъж два месеца след появата на симптомите.

Заради тези случаи биологически е възможно вирусът да се предава и по полов път, но на този стадий научно е известно, че той се предава главно с ухапване на заразен комар, подчерта д-р Шучат, заместник-директор на американския Федерален център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания, цитиран от агенциите АФП и БТА.

Според вестник New York Times мъжът, чиято сперма е била заразена с вируса Зика, е от Таити, като се е заразил във Френска Полинезия през 2013 г. Френски учени са открили вируса в спермата му, след като той изцяло се изчистил от кръвта му. Вирусът е бил открит и в урината му.

Снимка: conifer