Вирусът, причиняващ Ковид-19, може да живее в различни видове животни

коронавирус прилеп

СЗО предупреди, че вирусът, причиняващ Ковид-19, може да живее в различни видове животни.

Вирусът, причиняващ новия коронавирус, може да се настани и да превърне някои видове животни в „резервоари“ на инфекцията, се казва в заключенията от единадесетото заседание на Кризисния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Ковид-19, цитирани от информационните агенции, сред които и БТА.

Срещата се състоя в Женева на 13 април 2022 г.

Специалистите казват, че „SARS-CoV-2 е нов респираторен патоген, който все още не е установил своята екологична ниша“. Те обръщат внимание на „непредсказуемата еволюция“ на новия коронавирус, голямото му разпространение и интензивно предаване между хората, както и от достигането му до редица животински видове с потенциал да се превърнат в резервоари на заразата.

Експертите на СЗО препоръчват на страните „да провеждат епидемиологични проверки за предаването на SARS-CoV-2“ между хора и животни, както и наблюдение на потенциални носители сред животните.

По препоръка на специалистите генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус вече обяви, че извънредната ситуация в общественото здравеопазване в световен мащаб заради Ковид-19 ще бъде удължена с още три месеца.

Кризисният комитет на СЗО за Ковид-19, който е съставен от 18 експерти и 12 съветници, обикновено заседава на всеки три месеца. Предишната среща се проведе през януари 2022 г.

Колаж: Syaibatul Hamdi / Pixabay