Висока температура в помещенията пречи за отслабване

Когато човек е на топло, тялото не изразходва толкова много енергия, за да се бори със студа. Така се напълнява.

Тъй като хората прекарват все повече време в затворени помещения, проблемът с наднорменото тегло става все по-сериозен, твърдят изследователи, цитирани от в-к Dayly Telegraph и агенция БТА.

В изследване на учени от Юнивърсити колидж в Лондон се твърди, че има пряка връзка между “намаленото излагане на сезонния студ и увеличаването на затлъстяването във Великобритания и САЩ”.

Когато температурата е комфортна, тялото не трябва да произвежда енергия, за да се затопли. То дори може да загуби тази своя способност. Ако ни е студено, произвеждаме кафява мазнина. Тя гори енергия, за да се получи топлина.

Домовете в развитите държави обаче стават все по-топли, защото хората търсят повече комфорт, а и отоплението е по-ефикасно. Когато в такава среда се прекарва повече време, човек губи способността си да произвежда кафява мазнина. Това се отразява на енергийния баланс и в крайна сметка се трупат килограми, подчертава actualno.com.

Покачване на температурата с 4 градуса Целзий намалява изразходваното количество енергия за затопляне на тялото с до 800 калории.

Снимка: sxc.hu