Хронично високото съдържание на мазнини и холестерол в храната предизвиква патологии в мозъка, сходни с болестта на Алцхаймер, установи изследване на Медицинския университет на Инсбрук, цитирано от агенциите ИТАР-ТАСС и БГНЕС.
Повечето случаи на Алцхаймер се развиват с възрастта, над 60 години, но само 2,5% имат генетична обремененост. Според прогнозите през 2050 г. около 80 милиона души ще страдат от страшното заболяване в целия свят.
При лабораторен експеримент биолозите са хранели гризачи с нормална храна и такава, богата на холестерол. След пет месеца животните са били тествани за поведенчески нарушения и за възпаления, аналогични на тези, които се наблюдават при пациенти с Алцхаймер.
Резултатите са показали, че хроничното съдържание на холестерол в хранителния режим е довело до влошаване на паметта, възпаления, повишаване на бета-амилоид в кората на човешкия мозък и други признаци, напомнящи симптомите на болестта на Алцхаймер.
Но, тъй като тази болест е много сложна, данните не позволяват на медиците да направят извода, че именно холестеролът самостоятелно е отговорен за невродегенеративното заболяване.
Снимка: sxc.hu