Витамини за есента

мента

Ето кои са най-полезните витамини за укрепването на организма ни през есента и кои са естествените им източници.

Витамините винаги имат важна роля в нашия живот, особено през есента, когато трябва да укрепим имунитета. Организма ни има непрекъсната нужда от витамини, но нуждите му се променят през различните сезони.

Ето кои витамини подсилват най-добре имунната система през есента:

Витамин B6:
Витамин B6 е един от най-важните витамини за имунната система. Той подпомага работата на нервната система, както и сърдечно-съдовата система и има отговорната роля да подсигури правилното протичане на биологичните процеси в организма, в това число метаболизма.

Ако искате през деня да сте бодри и без проблеми да се справяте със задълженията, а през нощта да се наслаждавате на здрав и спокоен сън, то наблегнете на витамин B6.

Сред най-богатите естествени източници на витамин B6 са риба, говежди черен дроб и птиче месо.

Други естествени източници на витамин В6 са зърнени варива, оризови трици, мента, червен пипер, сушен естрагон, червени чушки, див лук и други.

Витамин С:
чушки


Витамин С е силен стимулатор на имунната система и е важно да се приема ежедневно, тъй като организма не може да си го синтезира сам. Заедно с витамин А и витамин Е, той е един от най-мощните антиоксиданти, който същевременно участва в обмяната на веществата, подобрява самочувствието и се грижи за красивия ни вид, защото е важен за образуването на колаген.

Витамин C засилва клетъчната и секреторната защита срещу инфекциозни агенти и мутирали клетки.

Най-богатите естествени източници на витамин C са гуава, чушки, зеле, магданоз, броколи, киви, ягоди, портокал, грейпфрут, лимон, ананас, манго, мандарини, къпини, червени боровинки, пъпеш, домат, черен дроб и други.

Витамин E:
тиква
Витамин Е участва в секрецията на хормоните, защитава клетките от свободните радикали и също така подсилва имунитета. Неговата основна функция е да неутрализира свободните радикали, които представляват нестабилни молекули, увреждащи клетката. По този начин той помага на организма да надвие болестите.

Естествени източници на витамин E са масла от пшеничен зародиш, слънчоглед и палмово масло, както и ядки като бадеми и лешници, авокадо, аспержи, киви, броколи, тиква, манго, папая, домати и други.

Витамин D:
гъби
Най-лесният начин за набавяне на витамин D e трийсетина минути на слънце, но през есента денят започва да намалява, а небето да се заоблачава, и затова този витамин става все по-необходим. Витамин D укрепва имунната система, участва в изграждането и поддържането на нови здрави клетките здрави. Той отговаря също за отлагането на калций в костите и така предотвратява развитието на остеопороза.

Достатъчното количество на витамин D намалява рисковете за развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, дори рак. Естествени източници на витамин D са гъби, яйчен жълтък, тлъсти риби като сьомга, телешки дроб.

Витамин А:
праскови и кайсии
Витамин А действа като антиоксидант, който помага на клетките да се борят със заболявания като рак, сърдечни болести и инфаркт. Той намалява нивото на лошия холестерол в кръвта и забавя процесите на стареене. Той е изключително важен за растежа, укрепва имунната система и помага за здрава кожа и добро зрение.

Сред най-богатите естествени източници на витамин А са мляко, яйца, черен дроб, мазни риби, зеленолистни зеленчуци като зеле, спанак и маруля, както и плодове като праскови, кайсии, манго, папая.

Селен:
орехи
Микроелементът селен е един от най-ефективните антиоксиданти, които засилват имунната система. Той участва в изграждането на някои ензими, които защитават организма от увреждане.

Най-богати естествени източници на селен са орехи, бразилски орех, риби като риба тон и сардини, миди, говеждо и свинско червено месо, мляко, яйца, боб и леща, слънчогледови семки и овес.

Снимки: Flickr, Pixabay