Витамини за заспиване

риба със спанак

Кои витамини и елементи улесняват заспиването и как да си ги набавим с храната?

Добрият сън се постига с естествени продукти, а не с приспивателни.

Трите най-полезни съставки за добър сън са магнезий, витамини от групата B, както и витамин D. Те могат да бъдат набавени с храната.

Храните, богати на магнезий, са спанак, черен шоколад, банани, бадеми. Храни, които са естествено богати на магнезий, са също зрял боб, зелен фасул, риба, пълнозърнест пшеничен хляб, овесени ядки, булгур, банани, портокалов сок.

Проучване е установило, че витамините от групата B също улесняват заспиването – витамин B3, витамин B5, витамин B6, витамин B9 и витамин B12. Това се обяснява със способността им да регулират нивата на аминокиселината триптофан, която играе роля в производството на хормона на съня мелатонин, съобщава агенция БТА. Могат да се набавят от храни като пилешко, риба, яйца, боб и млечни продукти.

Известно е, че витамин D, който основно се набавя от слънчевите ултравиолетови лъчи, e важен за здравето на косата, зъбите и мускулите, както и за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Проучване разкрива и ролята му за подпомагане на съня. Храни, от които може да се набави витамин D, са риба, говежди черен дроб, сирене, яйце, мляко.

Снимка на ястие риба със спанак: Джесика Ливайн