Витамин В3 може да помогне срещу стафилококи

Витамин В3 може да помогне срещу стафилококи.

Витамин В3 може да бъде ново оръжие в борбата срещу свръхбактерии като стафилококи, предполагат учените, цитирани от агенция BBC.

Американските експерти открили, че витамин B3, известен също като никотинамид, повишава способността на имунните клетки да убиват стафилококова бактерия.

B3 увеличава броя и ефикасността на неутрофилите, белите кръвни клетки, които могат да убиват и ядат вредни бактерии в организма.

Проучването, публикувано в сп. Journal of Clinical Investigation, може да доведе до “голяма промяна в лечението” на инфекции от подобни бактерии, заяви експерт във Великобритания.

B3 е тестван при стафилококови инфекции като потенциално фатални и резистентни на метицилин напр. Staphylococcus aureus. Тези инфекции се срещат в болници и старчески домове, но също и в затвори, военни и спортни бази.

Учените са използвали в своите тестове изключително високи дози на витамин B3 – много по-високи от това, което се получава от хранителни източници, които са извършени както на животните, така и на хора.

Учените обаче казват, че все още няма категорични доказателства, че витамин B3, било приет с храната, било от хранителни добавки, може да предотврати или лекува бактериални инфекции.

Изследователите казват, че витамин B3 изглежда е в състояние да “включи” някои антимикробни гени, които да повишават мощността на имунните клетки за унищожаване на бактерии.

Проф. Адриан Гомбарт от инсттута Линус Полинг към Университета на Орегон, САЩ, който е работил върху научните изследвания, заяви: Откритието с голямо потенциално знаение, въпреки че все още трябва да се продължат изследванията върху хора. Антибиотиците са супер лекарства, но сме изправени пред нарастващи проблеми с резистентност от различни видове бактерии, особено Staphylococcus ауреус. Това може да ни даде един нов начин за лечение на стафилококови инфекции, които могат да бъдат смъртоносни и могат да бъдат използвани в комбинация с настоящите антибиотици. Това е начин да се възползват от силата на вродената имунна система и да го стимулира, за да се осигури по-мощен и естествената имунна реакция.

Проф. Марк Енрайт, на Университета в Бат, заяви: Неутрофилите наистина са част от борбата срещу инфекции в кръвта и използването на никотинамид изглежда безопасно при тази доза да се използва при пациенти, тъй като тя вече е разрешена за употреба. Това може да доведе до значителна промяна в лечението на инфекции, заедно с конвенционалните антибиотици, за да се помогне за засилване на имунната система на пациентите.

Витамин B3, известен и като витамин PP, се сдържа в храни като пилешко, яйца, сърца и дробчета, говеждо, риба тон, както и в авокадо, домати, броколи, моркови, сладки картофи, аспержи и зеленолистни зеленчуци.

Снимка: avlxyz