Витамин Е помага срещу белодробни заболявания при жените, твърдят експерти.
Жените над 45-годишна възраст, които редовно пият витамин Е, са с 10% по-малко застрашени от белодробни заболявани, сочи изследване на университета Корнел и болницата Brigham and Women’s Hospital в САЩ.
Изследването, в което са участвали почти 40 хиляди жени, е доказало, че ежедневният прием на 600 мг от витамин Е защитава белите дробове от свободни радикали и възпаления.
Според учените, витамин Е положително влияе на белодробните тъкани и дихателните функции, предотвратява вътрешните възпалителни процеси в белите дробове както при жените пушачки, така и при непушачките, пише агенция БГНЕС.
Лекарите препоръчват редовния прием на витамин Е, но едновременно с това предупреждават и за страничните ефекти. Този витамин повишава риска от развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.
Храни, богати на витамин Е са млякото, яйцата, семената и ядки като бадем и лешник, както и спанак и други зеленолистни зеленчуци, информира Wikipedia.org.
Снимка: sxc.hu