Витамин B срещу деменция

Всекидневният прием на високи дози витамини от B групата може да намали наполовина степента на свиване на мозъка при възрастни хора с когнитивни проблеми и да забави развитието на деменция, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Учени от Оксфордския университет съобщават, че 2-годишното им клинично изпитание е най-сериозното досега върху ефекта на витамини от група В върху т.нар. “леки когнитивни увреждания” – основен рисков фактор за развитието на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, предаде агенция БТА.

Експерти, коментиращи откритието, споделят, че то е много важно и призовават за по-мащабни клинични изпитания, за да се провери дали безопасността и ефикасността на витамините от група В за предпазване от невродегенеративни заболявания ще се потвърди.

За целите на проучването специалистите от Оксфорд изследвали с усъвършенствана техника за ядрен магнитен резонанс степента на свиване на мозъка при 168 доброволци над 70-годишна възраст. Участниците в изследването имали леки когнитивни увреждания, което означава, че са засегнати от проблеми с паметта, но не страдат от деменция. В продължение на две години на част от доброволците били давани високи дози фолиева киселина, витамин В6 и витамин В12. Останалите приемали плацебо.

В края на клиничното изпитание ефектите от витаминното лечение били най-драматични и ясно изразени при изследваните лица, при които в началото била наблюдавано свиване на мозъка в най-голяма степен. Средно витамините от В групата забавили развитието на мозъчна атрофия с 30%, а в някои случаи и с над 50%. Известно е, че тези витамини от В групата контролират нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта, повишението на които е рисков фактор за развитието на Алцхаймер.

Витамини от В групата се съдържат в месото, пълнозърнестите и бобовите храни и бананите, припомня actualno.com.

Снимка: sxc.hu