Витамин B12 и причини за недостиг в организма

витамин B12

Организмът се нуждае от витамин В12, за да образува червени кръвни телца и за да може нервната система да функционира правилно.

Продуктите, от които може да се набави витамин В12 са яйца, риба, месо и млечни продукти. В плодовете, зеленчуците и зърнените храни не се съдържа в значителни количества. В някой случаи трябва да се приемат добавки с витамин В12 под формата на таблетки, за предотвратяване на дефицит в организма.

Витамин В12 участва заедно с още едно вещество, отделяно от стомашната лигавица, в съзряването на еритроцитите. Установено е научно, че недостигът на витамина може да е предизвикан от малкото количество на веществото отделяно от стомаха. Това означава, че хронични гастрити и други процеси в стомаха могат да блокират усвояването му от организма, пише lekar.bg.

Недостигът на витамин В 12 причинява както анемия, така и явления от увреждане на нервите – парене, бодежи, промени в усещанията, дори – болки по хода на нервите.

Дефицитът се появява бавно симптомите понякога са толкова общи, че могат да бъдат пропуснати. Един от признаците е появата на анемия – слабост, отпадналост, умора и припадъци, сърцебиене, бледност и задух. Липсата на този витамин може да причини и треперене на ръцете и краката, затруднения в ходенето, загуба на зрението, проблеми с паметта, халюцинации, необяснима тъга, личностни разстройства.

Малките деца и подрастващите, които имат липса на витамин В12 може да имат проблеми с растежа, мускулна слабост и обща отпадналост.

Рискът от дефицит на витамин В12 се повишава с напредването на възрастта, нелекувана предшестваща анемия, гастрит или стомашна операция, дълъг период на вегетарианска диета. При децата може да се наблюдава, ако са кърмени от жени вегетарианки.

Снимка: Brandi Sims