
Приемът на ниацин по време на бременност намалява риска от спонтанен аборт.
Изследване на австралийски учени, публикувано в медицинското издание New England Journal of Medicine, показва, че недостигът на ключови молекули при бременните жени затрудняват правилното развитие на плода и неговите органи.
Това би могло да се регулира чрез приема на общи храни с по-високо съдържание на витамин B3, известен и като ниацин.
След 12 години на изследвания, екипът ни откри, че този дефицит може да бъде излекуван, а спонтанните аборти и вродените дефекти могат да бъдат предотвратени толкова лесно, казва Сали Дънуди от Института за сърдечни изследвания Victor Chang, цитирана от агенция БГНЕС.
Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт приветства проучването като исторически медицински пробив.
Днешното съобщение дава нова надежда за една от всеки четири бременни жени, застрашени от спонтанен аборт, каза той, добавяйки, че откритието е важно и предвид статистиката, според която 7,9 милиона бебета в света всяка година се раждат с родилни дефекти.
Изследването е финансирано от австралийското правителство, пояснява агенция АФП.
Zdraven.bg препоръчва на всички приемът на естествени източници на витамин B3, сред които с най-високо съдържание е рибата аншоа.
Снимка: cr01