Витамин B3 помага при лечение на рак

азиатска храна

Никотинонамид, известен като ниацин или витамин B3, помага при лечение на рак.

Американски учени от Университета в Минесота са установили, че витамин В3 повишава ефективността на имунния отговор на тялото в борбата с рака.

Резултатите от изследването са описани в статия, публикувана в списание „Science Translational Medicine“ на 19 юли 2023 г., пише агенция БГНЕС.

В първото клинично изпитване авторите са тествали комбинация от стандартна терапия с моноклонални антитела и никотинамид. В него са участвали 30 души, включително 19 пациенти с напреднал неходжкинов лимфом. Никотинамидът, известен още като витамин В3, е третирал NK клетките – имунни лимфоцитни клетки, които контролират и унищожават нахлуващите патогени и също така са важни в отговора срещу туморните клетки.

Екипът установява, че лекарството засилва функцията на NK клетките. По-конкретно, по време на 28-дневното лечение сред участниците с неходжкинов лимфом 11 души са показали пълен имунен отговор, а трима – частичен отговор. Освен това иновативният подход е довел до ремисия при пациенти с резистентни на лечение ракови заболявания.

Експертите смятат, че никотинамидът предпазва NK клетките от оксидативен стрес, като същевременно увеличава способността им да се установяват в лимфните възли. По този начин веществото не само повишава активността на имунните клетки, но и увеличава тяхната жизнеспособност и подобрява възможността им да откриват и унищожават раковите клетки.

Никотинамидът е водоразтворима форма на витамин B3 или ниацин. Той се произвежда в тялото чрез консумация на богати на ниацин храни като червено месо (телешко, говежди черен дроб, свинско), риба, птиче месо, ядки, бобови растения, яйца и зърнени култури, вкл. кафяв ориз, както и в банани.

Можете да научите и кои са най-богатите естествени източници на витамин B3.

Снимка на азиатско ястие, богато на храни с витамин B3: Sharon Ang / Pixabay