Витамин B6 помага срещу рак на белия дроб, твърдят експерти.
Хората с високо количество на витамин B6 в кръвта си имат понижен риск от развитието на белодробен рак, дори ако пушат, сочат данните от ново европейско изследване в тази посока.
Високите нива на Витамин B6 и аминокиселината метионин намаляват рисковете наполовина, показват резултатите от проучване, в което са участвали 400 000 души, съобщи агенция BBC, цитирана от БГНЕС.
Резултатите са изключително впечатляващи за определянето на процеса на рака на белия дроб и могат да имат значимо влияние за предотвратяването му, заяви д-р Панайота Митру от изследователския екип.
Необходими са обаче допълнителни изследвания преди учените да се уверят, че увеличаването на нивата на витамин B6 в хранителната диета може да намали със сигурност рисковете от развитието на белодробен рак при пушачите, съобщиха от Световния фонд за борба с рака, който участва в изследването.
Витамин B6 е водоразтворим витамин, който е от знчение за аминокиселинния метаболизъм в организма. Той се съдържа изключително в месото, рибата, пълнозърнестите храни, зеленчуци, ядките и бананите. Приготвянето на тези храни за трапезата ни обаче може да намали наполовина съдържанието му в тях, подчертава Wikipedia.org.
Можете да прочете и за най-богатите естествени източници на витамин B6.
Снимка: Бенфорд Терекс