Витамин B6 срещу рак на белия дроб

пържола
Summer lunch with spring vegetables, cherry tomato & steak, macro closeup

Витамин B6 помага срещу рак на белия дроб, твърдят експерти.

Хората с високо количество на витамин B6 в кръвта си имат понижен риск от развитието на белодробен рак, дори ако пушат, сочат данните от ново европейско изследване в тази посока.

Високите нива на Витамин B6 и аминокиселината метионин намаляват рисковете наполовина, показват резултатите от проучване, в което са участвали 400 000 души, съобщи агенция BBC, цитирана от БГНЕС.

Резултатите са изключително впечатляващи за определянето на процеса на рака на белия дроб и могат да имат значимо влияние за предотвратяването му, заяви д-р Панайота Митру от изследователския екип.

Необходими са обаче допълнителни изследвания преди учените да се уверят, че увеличаването на нивата на витамин B6 в хранителната диета може да намали със сигурност рисковете от развитието на белодробен рак при пушачите, съобщиха от Световния фонд за борба с рака, който участва в изследването.

Витамин B6 е водоразтворим витамин, който е от знчение за аминокиселинния метаболизъм в организма. Той се съдържа изключително в месото, рибата, пълнозърнестите храни, зеленчуци, ядките и бананите. Приготвянето на тези храни за трапезата ни обаче може да намали наполовина съдържанието му в тях, подчертава Wikipedia.org.

Можете да прочете и за най-богатите естествени източници на витамин B6.

Снимка: Бенфорд Терекс