Витамин B9 намалява риска от инсулт


Учени разкриха ролята на витамин B9 срещу риска от инсулт.

Комбинация от витамин B9 и медикамент срещу високо артериално налягане (еналаприл) води до ясно изразено намаляване на риска от мозъчно-съдови инциденти, сочи клинично проучване сред над 20 хиляди възрастни в Китай.

Резултатите от проучването са публикувани на 15 март 2015 г. в САЩ, съобщават агенциите АФП и БГНЕС.

Тези хора, които са страдали от високо кръвно налягане, никога преди началото на това изследване не са получавали инфаркт, твърдят авторите, които представиха резултатите на конференцията на Американския колеж по кардиология , проведена 14-15 март 2015 г. в Сан Диего, Калифорния, САЩ. Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Д-р Йонг Хуо от първата университетска болница в Пекин, Китай, и неговият екип са избрали произволно половината от групата възрастни, на когото са предписали ежедневно тприемане на 10 милиграма еналаприл и 0,8 мг фолиева киселина (витамин B9), а само еналаприл – на другата половина на участниците. Тестът се е провел между май 2008 г. и август 2013 г.

Изследователите също тествали участниците за различни варианти на ген, който би могъл да повлияе на нивата на витамин B9.

В средата на периода от 4,5 години, 282 участници в първата група, или 2,7% от общия брой, са преживели някакъв проблем, а от контролната група те са били 355 (3,4%) което е редставлява относително намаление на риска с 21%.

Анализът на данните показва значително намаляване, сред участниците в групата приемали еналаприл и витамин B9, на инфарктите и сърдечно-съдовата смъртност с 25% (3,1% срещу 3,9%). Но не е имало значителна разлика в двете групи по отношение на хеморагичния инсулт.

Мозъчносъдовите инциденти са на първо място сред причинителите на смърт в Китай и на второ в света.

В уводна статия на JAMA д-р Мейр Стемпфер и Уолтър Уилет от Харвардското училище за обществено здраве, пишат, че резултатите от това клинично изпитване имат важно значение за превенцията на инсулта в света.

Значителна част от населението на света, потенциално няколко милиарда – в северната част на Китай, в Бангладеш и Скандинавия, имат ниски нива на фолиевата киселина, припомнят учените.

Сред най-богатите на витамин B9 храни са боб и леща, спанак, маруля, аспержи, авокадо, манго, портокали и бял хляб, съобщава healthaliciousness.com.

Снимка: Дженифър

loading...