Витамин D за издържливо сърце

жена тича на слънце

Нивото на витамин D се свързва с издържливостта на сърцето.

Високите нива на витамин D в кръвта показват по-голямата издържливост на сърцето при натоварвания.

До този извод са стигнали американски учени, чието проучване е публикувано в специализираното издание European Journal of Preventive Cardiology на 30 октомври 2018 г.

„Нашето изследване показва, че големите количества на витамин Д в организма са свързани статистически с по-високата издържливост при натоварване“ (като при спортна тренировка), заяви д-р Амр Марауан от Британския университет във Вирджиния, САЩ. „Знаем и от предишни проучвания, че витамин D има положително влияние върху сърцето и костите. Затова поддържайте нивото на витамин D от нормално до високо. Това можете да постигнете чрез хранене, хранителни добавки или просто да се покажете на слънце.“

Доказано е, че витамин D е важен за здравината на костите, но вече има все повече доказателства, че той играе роля и в други части на тялото, включително сърцето и мускулите.

В това проучване екипът от учени анализирал данните, събирани чрез национални проучвания в периода 2001-2004 г., на състоянието на 1995 души от САЩ на възраст между 20 и 49 години, от които 49% били жени, 49% от бялата раса, 13% страдали от хипертония и 4% от диабет. Изследователите взели под внимание резултатите от кръвните проби на участниците за нивото на витамин D, както и максималното количество кислород, което тялото може да използва по време на тренировка (т.нар. VO2 max). Колкото по-високи са нивата на VO2, с толкова по-добра сърдечно-респираторна функция се отличава участникът.

Оказва се, че хората в групата с най-високи нива на витамин D се радват на VO2 индекс, който е с около 3 единици по-висок от този в групата с най-ниски нива на витамина. Въпреки че изследователите не изследват конкретния механизъм, отговорен за наблюдаемия резултат, тяхната хипотеза гласи, че дори клетките в сърдечните мускули притежават рецептори за витамин D – от там и възможността витаминът да влияе както върху синтеза на нужните за мускулите протеини, така и върху производството на енергия в съответните клетки.

Връзката между по-високите нива на витамин D и възможността за по-доброто физическо натоварване се наблюдава и при мъжете, и жените, при младите и средните възрастови групи, независимо от индекса на телесна маса или статуса на тютюнопушене, независимо от това дали участниците имат хипертония или диабет, разказва получените резултати д-р Марауан.

Предозирането с витамин D обаче може да предизвика натравяне на кръвта, водейки до излишък на калций в кръвта, което може да предизвика гадене, повръщане и слабост.

„Така че, не е вярно, че колкото повече витамин D, толкова по-добре“, предупреждава д-р Марауан. „Прекаляването с витамина се постига чрез предозиране с хранителни добавки, а не от храненето или излагането на слънце, така че е необходима предпазливост при приемане на таблетки“, подчертава той.

Zdraven.bg припомня, че около 80% от българите страдат от недостиг на витамин D и че България е №1 по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа.

Снимка на жена, тичаща на слънце: skeeze