
Хората с достатъчно ниво на витамин D в организма са с по-нисък риск от фатален край при заразяване с коронавирус.
Екип от американски и ирански учени установиха, че достатъчно количество витамин D в организма помага да намалее рискът от смърт при заразяване с коронавирус.
Резултатите от изследванията им са публикувани в специализираното научно списание PLOS One на 25 септември 2020 г.
Учените от катедрата по медицина към Университета в Бостън, САЩ, и Медицинския университет в Техеран, Иран, са решили да проучат връзката между нивата на витамин D, параметрите на имунитета и смъртността при заразяване с коронавируса SARS-CoV-2.
За целта те са използвали данните на 235 хоспитализирани пациенти, като е изследвано количеството на витамин D в кръвната плазмасъгласно критериите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.
От 74 % от участниците в проучването са постъпили в болница с тежка форма на коронавирус, като 32.8 % от тях са били с достатъчно ниво на витамин D в организма.
Не са регистрирани смъртни случаи сред пациентите на възраст до 40 години, но заради инфекцията са починали 16.3 % от пациентите по-стари от 40 години.
От 206 души на възраст над 40 г. само 9.7 % са имали достатъчно ниво на витамин D в кръвта, а 20 % от починалите са били с по-малко от 30 нанограма на милилитър.
Според учените, това проучване е пряко доказателство, че достатъчно количество витамин D може да намали усложненията и в крайна сметка да предотврати леталния изход при заразяване с Ковид-19.
По-рано, през май 2020 г., американски медици съобщиха, че острата недостатъчност на витамин D повишава риска от развитие на тежка форма на болестта с около 15 %, припомня БГНЕС. Това се дължи на факта, че витамин D помага на организма да потисне прекалената активност на имунната система.
Zdraven.bg припомня, че витамин D се набява по естествен път от слънчевата светлина, а други естествени източници са тлъсти риби, говежди черен дробр, масло и яйца.
Снимка на слънце: Сабине Льовер