Витамин D намалява риска от смърт при коронавирус

слънце

Хората с достатъчно ниво на витамин D в организма са с по-нисък риск от фатален край при заразяване с коронавирус.

Екип от американски и ирански учени установиха, че достатъчно количество витамин D в организма помага да намалее рискът от смърт при заразяване с коронавирус.

Резултатите от изследванията им са публикувани в специализираното научно списание PLOS One на 25 септември 2020 г.

Учените от катедрата по медицина към Университета в Бостън, САЩ, и Медицинския университет в Техеран, Иран, са решили да проучат връзката между нивата на витамин D, параметрите на имунитета и смъртността при заразяване с коронавируса SARS-CoV-2.

За целта те са използвали данните на 235 хоспитализирани пациенти, като е изследвано количеството на витамин D в кръвната плазмасъгласно критериите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

От 74 % от участниците в проучването са постъпили в болница с тежка форма на коронавирус, като 32.8 % от тях са били с достатъчно ниво на витамин D в организма.

Не са регистрирани смъртни случаи сред пациентите на възраст до 40 години, но заради инфекцията са починали 16.3 % от пациентите по-стари от 40 години.

От 206 души на възраст над 40 г. само 9.7 % са имали достатъчно ниво на витамин D в кръвта, а 20 % от починалите са били с по-малко от 30 нанограма на милилитър.

Според учените, това проучване е пряко доказателство, че достатъчно количество витамин D може да намали усложненията и в крайна сметка да предотврати леталния изход при заразяване с Ковид-19.

По-рано, през май 2020 г., американски медици съобщиха, че острата недостатъчност на витамин D повишава риска от развитие на тежка форма на болестта с около 15 %, припомня БГНЕС. Това се дължи на факта, че витамин D помага на организма да потисне прекалената активност на имунната система.

Zdraven.bg припомня, че витамин D се набява по естествен път от слънчевата светлина, а други естествени източници са тлъсти риби, говежди черен дробр, масло и яйца.

Снимка на слънце: Сабине Льовер