Витамин D не помага за здрави кости

витамин D

Учени опровергаха ползата от добавките витамин D за в борбата с чупливите кости при възрастните хора.

Учени от Университета на Нюкасъл, Англия, заключиха, че витамин D няма никакъв ефект за хората над 70-годишна възраст, които го приемат под формата на хранителна добавка за увеличаване здравината на костите и намаляване риска от травми при падания

Изследването обхванало 4000 души на 70 и повече години, съобщава агенция БТА.

Участниците били разделени на няколко групи в зависимост от приеманите дози витамин D. Те били вкарвани в организма веднъж месечно в разстояние на година. Учените преценили въздействието на три дози – 300, 600 и 1200 микрограма, върху минералната плътност на костната тъкан.

Оказало се, че няма никаква разлика между трите групи, които приемали витамин D, независимо че дори големите дози били безопасни за здравето на участниците и имали малък благотворен ефект върху метаболизма на костните клетки.

Получените резултати могат да се обяснят с това, че наблюдаваният сред възрастните хора недостиг на витамин D е желателно да бъде компенсиран, но големите дози нямат допълнителен ефект, отбелязаха учените.

Най-ефикасният метод за борба с чупливостта на костите са здравословната диета, разходките на чист въздух и редовните физически упражнения.

Резултатите от настоящото изследване са публикувани в специализираното издание The American Journal of Clinical Nutrition на 8 януари 2019 г., както и като съобщение за пресата от Университета на Нюкасъл.

Zdraven.bg припомня, че предишно проучване също установи, че изкуствените добавки витамин D не помагат срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.

Снимка на добавки витамин D: PDP