Витамин D помага функциите на мозъка

слънце

Изследователи установиха, че мозъците с повече витамин D функционират по-добре.

Учени от университета Tufts са анализирали въздействието на витамин D върху мозъчната функция и са установили, че това вещество може да подобри когнитивните способности, съобщи пресцентърът на университета, цитиран от агенция БГНЕС.

В първото по рода си проучване са изследвани проби от мозъчна тъкан на 209 участници в напреднала възраст. Експертите оценяват когнитивните умения на участниците, които нямат умствени увреждания, и анализират промените в мозъчната тъкан след смъртта.

Изследователите са съсредоточили вниманието си върху наличието на витамин D в четири области на мозъка – две от тях са свързани с промени, характерни за болестта на Алцхаймер, една – с някои форми на деменция, и още една, която не е свързана с деменция или съдови заболявания.

Установено е, че адекватните нива на витамин D в четирите области на мозъка корелират с подобрени когнитивни способности. Въпреки това нивата му в мозъка не са свързани с нито един от маркерите на болестта на Алцхаймер, включително натрупването на амилоидни плаки или микроскопични инсулти. Това означава, че все още не е ясно как точно витамин D може да повлияе на мозъчната функция.

В бъдещи проучвания учените планират да проведат експерименти с по-разнообразни групи от хора. Изследователите очакват, че работата им ще доведе до по-добро разбиране на ролята на витамин D за предотвратяване на деменцията.

Резултатите от това изследване са публикувани в списание Alzheimer’s & Dementia на 7 декември 2022 г.

Снимка на залез в Северно море: Monsterkoi / Pixabay