Витамин D срещу кръвно и диабет

Ново изследване, проведено в САЩ, показва, че хора с недостатъчност на витамин D са по-предразположени да страдат от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет, пише британският в-к Dayly Mail.

Изхождайки от откритието, направено от колегите им в Университета в Чикаго, САЩ, изследователите от университета Queen Marry във Великобритания са се опитали да установят дали достатъчното снабдяване на организма с витамин D намалява риска от появяването на диабет тип ІІ.

За тази цел, над 300 доброволци с повишен риск от заболяване с диабет, ще приемат този витамин, като бъдат наблюдавани по време на експеримента, за да се оцени влиянието на витамин D върху организма и как той влияе на предразположеността от развитието на диабет. Смята се, че този витамин поддържа имунната система в добро здравословно състояние, предлагайки защита на клетките.

Снабдяването на организма с достатъчно количество витамин D може да бъде прост и ефективен метод за регулиране на нивото на кръвната захар и превенцията на сериозни усложнения, свързани с появата на диабет“, посочват изследователите, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu