Витамин D срещу психични проблеми при децата

витамин D

Витамин D предотвратява психичните проблеми при децата.

Финландски учени от Университета на Тампере са открили връзка между витамин D и проблемите с психичното здраве при децата, посочват в прессъобщение от научното заведение на 22 май 2023 г.

Установено е, че високите дози от витамин D, приемани до 2-годишна възраст, могат да предотвратят бъдещи проблеми с психичното здраве на възраст 6-8 години.

В проучването са участвали 346 деца на възраст между две седмици и две години. Участниците са разделени на две групи, като едната получава стандартна дневна доза от десет микрограма, а другата – тройно по-голямо количество витамин D3 (30 микрограма).

Когато участниците стават на възраст между шест и осем години, те са били оценени за психиатрични симптоми с помощта на въпросник, който родителите са били помолени да попълнят.

Авторите стигат до заключението, че ежедневният прием на витамин D3 в доза, надвишаваща стандартната, намалява риска от психични проблеми в училищна възраст. Това означава, че при децата, които са получавали по-високата доза, вероятността да имат депресивно настроение, тревожност и затворено поведение е била по-малка.

Разстройства са наблюдавани при 11.8% от децата в училищна възраст, които са получавали стандартната доза витамин D в размер на десет микрограма, преди да навършат двегодишна възраст. За разлика от тях, тези стойности са 5.6 % при децата, които са получили тройната доза.

Резултатите от клиничното проучване са публикувани в списание „JAMA Network Open“ на 19 май 2023 г., пише агенция БГНЕС.

Снимка на добавки с витамин D: Leohoho / Unsplash