Витамин D срещу рак

Витамин D помага срещу рак, твърдят експерти.

Известно е, че полезният витамин D може да се синтезира в кожата под влияние на слънчевите ултравиолетови лъчи. 90% от необходимия на тялото витамин D се образува при реакция на кожата на слънчевата светлина, попаднала върху нея.

Витамин D e антирахитичен витамин, който участва в обмяната на калция и фосфора, повишава резорбцията и отлагането им в костите, спомага за превръщане на неорганичния фосфор в органичен и стимулира растежа.

Витамин D може да намали наполовина риска от поява на определени видове рак, твърдят американски учени, съобщи агенция БГНЕС.

Специалистите открили на база на стари проучвания, че витаминът ограничава вероятността от развитие на рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и др. определени видове на злокачественото заболяване.

Първоначално изследването е било планирано като опит да се открие връзката между състоянието на костната тъкан и приемането на различни видове и форми на витамин D.

Доста мултивитаминни комплекси съдържат по-слабата форма на витамина – D2, докато D3 може да се използва и като самостоятелна хранителна добавка.

Откритието на учените от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, е приветствано от научната общественост и големи фондации за борба срещу рака, но лекари предупреждават, че прекалено големият прием на витамин D застрашава от увреждане черния дроб и бъбреците.

Приемът на 1000 международни единици (IU) витамин D дневно, равняващи се на 25 микрограма намалява риска от рак на дебелото черво с 50% и с 30% на яйчниците и на гърдата, показват данните от изследването.

Поемането на повече от 2000 IU, или 50 микрограма, което е максималната дневна доза витамин D, може да накара организма да абсорбира прекалено големи количества калции и това да увреди бъбреците и черния дроб.

Засега обаче са необходими още проучвания, за да се бъдат направени окончателни заключения за ролята на витамин D като предпазна мярка срещу болестта.

Освен това еднократна доза витамин D може да помогне и за предпазване от туберкулоза, предаде BBC. Изследването на 131 души открило, че витаминът спомага за подобряване способността на тялото да подтиска растежа на бактерия, която причинява заболяването. Британските учени твърдят, че то може да се използва за разработване на терапия.

Ето и полезна справка за съдържанието на витамин D (в UI) в 100 грама хранителни продукти:
треска, сьомга: 6000
скумрия: 500-700
гъби: 80-330
сирене: 100-200
яйце: 50-200
краве масло: 30-100
зехтин: 30-100
черен дроб: 20-100
свинско месо: 40-50
краве мляко: 4

Препоръчителен дневен прием: 340-400 UI при деца и 200 UI за възрастни.

Източник: Проф. д-р Божидар Стефанов; Снимка: Javier Lastras