Токоферол, известен като витамин E, спомага за плодовитостта, прочиства органицма от свободните радикали и подмладяна кожата.
В превод от старогръчки витамин E означава плодовитост (от токос – потомство, и феро – нося). Напоследък за него се говори повече като за антиоксидант, отколкото като за витамин, съобщава health.bg.
Витамин E чисти организма както от вредните свободни радикали, които се образуват при нормалните обменни процеси, така и от цигарен дим, замърсители, ултравиолетови лъчи и радиация.
Най-богати на витамин E са растителните масла – царевично, слънчогледово, соево и от пшенични зародиши. Орехи, бадеми, фъстъци и всякакви ядки и семена също са богати на витамин E.
Витамин E се съдържа и в пълнозърнестите храни, листовите зеленчуци, зелен боб, грах, марули, доматено пюре, патладжан, моркови, боровинки, къпини, авокадо. Продуктите от животински произход са бедни на витамин E.
Витамин E подобрява кръвообращението, поддържа здрави нервите и мускулите. Освен това той подхранва кожата, косата и ноктите.
Витамин E се комбинира отлично с витамин A и други мастноразтворими субстанции. Той може да възобновява „ензима на живота” Q10 и удължава действието му. Витамин E намира широко приложение в слънцезащитните средства, хидратиращите кремове и препаратите против стареене на кожата.
Според научни изследвания витамин E бори още сърдечните болести, раковите клетки, облекчава дихателните проблеми и симптомите на Алцхаймер и Паркинсон. Този витамин помага на имунната ни система да надвие инфекциозните болести. Добавки от витамин E се предписват при терапия на коронарни сърдечни болести, повишени мазнини в кръвта, артрит, очно перде, чревни болести, заболявания на черния дроб и жлъчката, пушене и консумация на алкохол, бременност.
Витамин E помага и за забременяване, като се пие както от бъдещите майки, така и от татковците.
Тъй като поддържа кожата и свързващата тъкан жизнени, витамин E често се използва при лечението на кожни проблеми. Доказано е, че раните зарастват по-бързо и белезите избледняват благодарение на него. Силата му се губи при излагане на топлина и светлина, така че го съхранявайте на хладни и тъмни места.
Дозировката и начинът на употреба са различни за всеки човек. Най-добре е за необходимата доза да се консултирате с лекар.
Снимка: sxc.hu