Витамин Е влияе върху продължителността на живота на хората на възраст 71 и повече години, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от агенциите ЮПИ и БТА.
Широкомащабното изследване на учените Хари Хемила и Яко Каприо от университета в Хелзинки е извършено между 1985 и 1993 г. То обхванало над 10 000 души на 65 и повече години.
Учените установили, че витамин Е намалило смъртността сред участниците в изследването на възраст над 70 години с 24%.
Сред 2284 участници, които пушели по-малко от пакет цигари дневно и чийто прием на добавки витамин С бил над средното ниво, витамин Е увеличил продължителността на живота с две години над горната й граница, наблюдавана в рамките на изследването. Резултатите от него са публикувани в изданието Age and Ageing, информира actualno.com.
Естествени източници на витамин E са: зърнени храни, слънчогледови семки и слънчогледово олио, ядки като бадеми и лешници, както и масло от тях, зеленолистни зеленчуци като спанак, цвекло, ряпа, зелено зеле и глухарче, домати, тиква, сладки картофи, манго, аспержи, броколи, папая и маслини, пише Wikipedia.
Снимка: sxc.hu