Кулинарна рецепта за миди по гръцки с чесън и узо.
Представяме лесна, но продължителна, кулинарна гръцка рецепта, която отнема около час време за приготвяне на варени морски миди с чесън, магданоз и мащерка и, естествено, традиционната за Гърция специфична алкохолна напитка – узо.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг пресни миди (с черупки)
100 мл зехтин
6-8 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз
1 стрък прясна мащерка (1 ч. л. суха)
½ ч.ч. узо
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът се нарязва на филийки и се запържва за кратко в сгорещеното маслиново масло.
Добавят се мидите и се оставят да се запържат.
Налива се 1/2 ч. ч. вода, овкусява се със сол, черен пипер, накълцаните магданоз и мащерка и се разбърква.
Когато мидите останат на мазнина, се сипва узото и се фламбира.
Източник и снимка: Кауфланд