Владеене на чужд език за по-свеж мозък

Владеене на чужд език помага на мозъка да остане във върхова форма в напреднала възраст, гласи ново изследване.

Учени от Университета в Кентъки, САЩ, открили, че възрастните хора, които владеят втори език още от деца, имат по-добра познавателна гъвкавост – т.е. те са способни да се справят по-добре с нови и неочаквани обстоятелства.

Двуезичните възрастни хора използват мозъците си по-ефективно от моноезичните“, заяви изследователят Брайън Т. Голд. “Нашите резултати показват, че дългогодишната практика на езици може да упражни най-големите си ползи върху функционирането на фронталните мозъчни региони с възрастта“, допълни той, цитиран от агенция БГНЕС.

Научният труд е съставен от два експеримента, включващи 110 души на възраст между 60 и 68 години. Мозъците на участниците били подложени на опити, докато те работели върху тест за познавателна гъвкавост. Част от хората владеели само един език, докато останалите били двуезични още от деца.

Задачата била изпълнена от всички. Но учените забелязали, че двуезичните се справили значително по-бързо от останалите. Образните изследвания на мозъците също показали, че фронталният им кортекс използвал по-малко енергия от тези на моноезичните.

Изследвания от последните години доказаха, че способността на човек да разговаря и на чужд език, освен майчиния, го предпазва от редица свързани с възрастта болести като деменция и забавя развитието на Алцхаймер.

Снимка: Caleb Roenigk