Внезапното физическо натоварване увеличава риска от инфаркт

Внезапното физическо натоварване увеличава значително опасността от инфаркт, особено за хората, които не спортуват редовно, съобщиха агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс като се позовават на американско изследване.

Лекарите отдавна знаят, че физическото натоварване може да предизвика проблеми със сърцето, припомня actualno.com. Новото изследване на екип от медицинския център Tufts в Бостън, САЩ, помага да се определи колко голям е този риск.

Екипът учени е анализирал данни от 14 изследвания, като разгледал връзката между спорта, секса и опасността от инфаркт. Установено е, че хората са 3,5 пъти по застрашени от инфаркт или внезапно спиране на сърдечната дейност, когато тренират. По време на секс или веднага след това вероятността от инфаркт се увеличава 2,7 пъти. Рискът е доста висок, но той продължава кратко – само един до два часа по време на натоварването. Затова, считано за цялата година, той е сравнително малък. На 10 000 души инцидентите са 1 до 2 годишно.

Важно е резултатите от това изследване да бъдат използвани паралелно с известното, че редовната физическа активност намалява опасността от инфаркт с 30%, изтъкна д-р Джесика Полъс от екипа. Това означава, че хората, които не се движат редовно, трябва да започнат да го правят постепенно, увеличавайки внимателно натоварването. Това важи и за секса – еднократният секс е много по-рискован за сърцето от редовния.

Снимка: sxc.hu