ВНИМАНИЕ: 15% от лекарствата в света са фалшиви

10-15% от лекарствата, които се продават в света, са фалшифицирани, предаде пресцентърът на МВР. В някои африкански страни фалшивите медикаменти стигат до 50%. Това съобщиха от Интерпол в Санкт Петербург.

Най-фалшифицирани са лекарствата за сърце, противомаларичните продукти, ветеринарните препарати, а също и козметични изделия. Фалшивите медицински продукти се разпространяват в промишлени количества и в световен мащаб, което е изключително опасно за живота и здравето на онези, които ги употребяват, уточняват от Интерпол, цитирани от БГНЕС.

Все още са много страните, в които няма ефективен контрол върху производството и вноса на лекарства. Само 53 държави дават данни в информационната система на Интерпол за засечени медицински фалшификати.

Експертите от Интерпол показаха кадри от разбити фабрики за фалшифициране на медицински продукти, от които стана ясно, че в тези изделия са влагани не просто опасни за здравето съставки, но и химикали, използвани в пътното строителство например.

Само на територията на Африка са извършени три дузина ареста на организаторите на такива нелегални лаборатории. За да се справи с тази нова форма на организирана тежка престъпност, Интерпол започва обучението на полицаи от 26 африкански страни, които да работят по противодействието на фалшивите медицински продукти.

Единодушно делегатите на Генералната Асамблея на Интерпол, в това число и България, подкрепиха резолюция, с която одобриха международното сътрудничество в борбата срещу производството и разпространението на фалшиви медицински продукти.

Документът задължава всички страни-членки незабавно да предоставят и обменят информация по този вид организирана престъпност чрез базата данни на Интерпол.

Снимка: Rodrigo Senna