Водата е полезна за мозъка

вода

Водата е полезна за мозъка, категорични за учените. Защо?

Водата е важен и необходим елемент за мозъка и паметта, отбелязва агенция Deutsche Welle. Наличието на достатъчно течности подобрява мисловната дейност, а движението активизира растежните фактори в мозъка.

Недостигът на вода в организма затормозва работата на главния мозък и намалява концентрацията на вниманието. Човешкият организъм се състои от близо 70% вода. Допълнително той си складира като свободен резерв около 3,5 литра.

Абсолютният минимум е половин литър дневно. Много възрастни хора страдат от обезводняване, поради което и по-често стават жертва на топлинен удар през лятото.

Често пъти водата в организма е недостатъчна поради това, че определени храни се нуждаят от нея, за да бъдат преработени: такива са картофите, макаронените изделия, хляба и другите тестени храни. Затова пък плодовете и зелечуците са добър източник на вода за тялото.

Когато организмът е складирал малки количества вода, пада кръвното налягане, в резултат на това се повишава гъстотата на кръвта, а това намалява скоростта на процесите, които протичат в мозъка.

Снимка на бутилка с вода: Яйеш Наир