Водата от чешмата съдържа пластмаса


вода от чешма

В питейната вода се намират частици пластмаса.

Проби от питейната вода от чешмите в 14 страни разкриват почти постоянно наличие на микрочастици от пластмаси, чийто ефект върху човешкото здраве не е добре проучен, но не е полезен.

Учени от университета в Минесота и Нюйоркския държавен университет са събрали 159 проби от началото на 2017 г. в различни страни – САЩ, Еквадор, Индия, Уганда, Индонезия, както и от Европа.

Лабораторен анализ показва, че 83% от пробите съдържат пластмасови частици, твърдят учените в доклад, озаглавен Невидимо: пластмаса вътре в нас, съобщават агенциите АФП и БГНЕС. Броят на частиците в литър вода варира от 0 до 57, средно – над 4, а средната им големина варира от 0.1 до 5 мм.

Ако се приеме, че човек изпива между 2 и 3 литра вода на ден, това означава, че може да е погълнал между 3-4 000 частици годишно, изчисляват учените.

За момента влиянието им върху човешкия организъм не е добре проучено, но авторите на изследването подчертават, че по-ранни изследвания сочат, че те могат да разпространяват химически вещества и бактерии.

Учените настояват да се задълбочат изследванията върху ефекта на тези частици върху здравето на хората.

България не е участвала с изследването на питейната вода, но от местни лабораторни анализи знаем, че често тя е замърсен ас различни химикали и дори радиация.

Снимка: Даруин Бел

loading...