Водните запаси на света се изчерпват

поток

Водните запаси на света критично се изчерпват, предупреждават учените от НАСА.

Най-големите подземни водоносни хоризонти в света, източник на прясна вода за стотици милиони хора, се изчерпват с тревожни темпове, показват актуалните сателитни данни на НАСА.

НАСА осигурява най-подробна картина на водните запаси, скрити под повърхността на Земята, пише британският вестник The Independent, цитиран от агенция БГНЕС.

21 от 37 от най-големите водни резерви в света от Индия и Китай до САЩ и Франция са преминали предела, а това означава, че е изтекла повече вода, отколкото е била възстановена. Според изследователите това вещае дългосрочен проблем.

Учените отдавна говорят за проблема с водата на Земята. Но НАСА даде първото по рода си доказателство, че запасите на Земята се топят заради нуждите на селското стопанство, нарастващото население и индустрии като минно дело.

Подземните водни резерви доставят 35 % от водата, използвана от хората по целия свят.

Най-опасно е за бедни, гъсто населени райони като Индия, Пакистан и Северна Африка, където алтернативите са ограничени и недостигът на вода може бързо да доведе до нестабилност.

Снимка: Грант Бишоп

Zdraven.bg представя специална колекция с над 24 часа звуци на ромолящи планински потоци, вода по бамбук и няколко песни и музикални клипове за вода: