
Кои са основните вреди от преработените храни?
От храната зависи нашето здраве и пълноценен живот. Внимавайте с преработените храни! Те водят до пристрастяване.
Преработката на храните – животинска или растителна, променя или премахва важни компоненти от тях, като фибри, вода и хранителни вещества, а това променя начина, по който се усвояват и асимилират в тялото си.
Преработените храни водят до затлъстяване, алармира агенция БГНЕС. Това е така, защото в повечето от тях се съдържат мононатриев глутамат (MSG), високо-фруктозен царевичен сироп и изкуствени подсладители.
70% от храните от магазините, които консумираме, развалят вътрешната ни екосистема.
Консумирайте повече пълнозърнести продукти, върху които полезните организми живеят.
Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението. В действителност, най-голямата концентрация на серотонин се на мира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ви здраве.
Преработените храни, могат да доведат до стерилитет. Това е така, заради липсата на достатъчни хранителни вещества и генно модифицираните съставки.
Сред най-вредните преработени храни са бекон, маргарин, четчуп, пуканки, полуготови мюсли и спагети, ароматизирани ядки, желирани бонбонки, замразени полуфабрикати като пица и подобни ястия от супермаркета.
През октомври 2015 г. Световната Здравна Организация обяви, че преработеното месо причинява рак, затова избягвайте и всички меки салами, кремвирши, наденички, филета и т.н., защото при тяхното производство месото не се само обработва, а и преработва.
Снимка: Фил Дентън