Вреди ли алкохолът на ораторските умения?

оратор

Как се отразява алкохолът върху ораторските умения?

Ако ви е необходимо да държите реч пред група хора, но сте притеснени, дали чашка алкохол би помогнала?

Германски учени установиха, че приемането на алкохол преди произнасянето на реч не помага, а напротив – вреди.

Специалистите стигнали до този извод, след като провели експерименти със 120 участника, които се притеснявали да говорят пред публика, пояснява британското издание Daily Mail, цитирано от агенция БТА.

Всеки от тях трябвало да изнесе 3-минутна реч пред двама зрители, като предварително знаели, че ще бъдат заснети с камера и ще им бъде дадена оценка.

На притеснените оратори им били предлагани три малки чашки с водка за 5 минути. Техните нерви се успокоявали преди словото, но те били оценени средно с 0,5 пункта по ниско, в сравнение с ораторстването им в трезво състояние.

Пилите алкохол се проваляли в зрителния контакт с публиката, владеенето на гласа и потока на мислите. А тези от притеснените оратори, които консумирали порткокалов сок преди експериментите, се справяли много по-добре.

Според учените от университета в Кьолн, Германия, алкохолът спомага за потискането на тревожността, свързана с публичните изяви, но той им пречи на концентрацията и предизвиква сливане на някои думи. Поради тази причина ораторското им майсторство веднага бива оценено по-ниско от присъстващите.

Снимка: Tech.Co