Временна загуба на слух предпазва от глухота

Временна загуба на слух предпазва човека от глухота, сочи извод на австралийски учени.

Влошаване и временна загуба на слух след продължителен силен шум като на рок-концерт, дискотека или вследствие продължително пребиваването на летище е защитна реакция на организма, предпазваща организма от постоянна глухота.

След няколкочасов рок-концерт слухът на човек се влошава в продължение на още няколко часа. Същото става, ако сте престояли дълго на пистата на летище. Явлението обаче не трябва да предизвиква безпокойство, защото по този начин реакцията на организма ни предпазва от пълна глухота, казва Гари Хозли от университета в Нов Южен Уелс в Кенсингтън, цитиран от агенция БГНЕС.

Човешкото ухо не е приспособено да издържа дълго време на силен шум. Ако минем чертата, без да усетим влошаване на слуха, рисковете от постоянна глухота нарастват.

Затова организмът реагира своевременно по начин, все едно сме си поставили наушници, изолиращи слуха ни от съответния шум. Когато дразнителят изчезне, организмът “сваля” наушниците, твърди ученият.

Въпреки всичко, ако редовно подлагате слуха си на силен и продължителен шум, рискувате да загубите и увредите слуха си за постоянно, отбелязва Хозли. Човешкото ухо е сложен и чувствителен орган, с който не трябва да се злоупотребява. Ако ходите на рок-концерт един път месечно, няма проблеми. Опасно е, ако го правите през ден, защото така ухото няма възможност да се възстанови.

Снимка на кацащ самолет: Daniel Duchon